שאלות נפוצות על BONDEX
על עץ ועל הגנת עץ
האיכות של מוצרי BONDEX נמנית בניסיון של מעל ל-120 שנה בייצור של מוצרי הגנה לעץ.
הגנת עץ עמידה לאורך זמן ומגינה על העץ מפני ריקבון, פטריות, קרני UV, לחות ופגעי מזג האוויר. אנחנו ב-BONDEX שואפים כל הזמן לפתח טכנולוגיות ומוצרים חדשים אשר מיועדים להגנה על העץ שלכם ברמה הטובה ביותר. כאן תוכלו למצוא תשובות לחלק משאלותיך שיעזרו לך לעשות זאת.
עץ
לא. עץ טיק ורוב העצים הקשים האחרים מכילים בעץ עצמו מרכיבים טבעיים המגינים נגד ריקבון ופטריות ולכן אין צורך ליישם חומרי שימור כמו Bondex Preserve.
עץ רך מאופיין בדרך כלל בצבע בהיר, במשקל הקל שלו וב-"עיניים" שלו.
הוא בעל יכולת ההתרחבות ניכרת.
עץ רך דורש בדרך כלל טיפול מקדים עם חומר משמר כמו ה- Bondex Preserve לעומת רוב העצים הקשים אשר אינם דורשים טיפול משמר כלל בזכות יכולות עמידתם בפני מזיקים וריקבון.
העצים הקשים הם בעלי עמידות רבה יותר מאשר העצים הרכים ודבר זה משתקף גם במחירם.
המילה מרוכב (Composite) מגיעה מהשפה הלטינית «componere».
חומרים מרוכבים נוצרים כאשר שני חומרים או יותר משולבים יחד, בדרך כלל הלוחות מורכבים מ60% עץ, 30% פלסטיק ו10% חומרים מרוכבים (שרפים ודבקים).
ניתן להשתמש גם במוצרים מבוססי מים וגם במוצרים מבוססי סולבנט על עץ מרוכב.
אין להשתמש בחומרים משמרים כמו Bondex Preserve.
בהתאם לאיכות העץ, לעץ המרוכב יש נטייה להתכופף או להתעקם וטיפול במוצרי PPG לא יכול לפתור בעיה זאת.
כן. אבל רק אם הוא מיועד למטרה זו.
דוגמאות לעצים מתאימים הם רוביניה, עצים ספוגים בלחץ ו- NTR-A.
אף אחד מהמוצרים שלנו אינו מומלץ לשימוש על עץ במגע עם הקרקע.
לבמבוק יש פני שטח קשים מאוד. המשמעות היא שהמוצרים מתקשים לחדור אל תוך הבמבוק ולכן צבעים או שמנים רגילים אינם מתאימים לסוג כזה של עצים.
במוצרים אשר מותאמים במיוחד לבמבוק כמו Bondex Bamboo Care או Bondex bamboo decking care יש חומרי הדבקה מיוחדים אשר עוזרים לחומר להידבק אל העץ ולפיכך מונעים מ מנו להאפיר ומגנים עליו בפני מזג האוויר.
התקלפות
כאשר צבע העץ מתקלף "לפני הזמן", זה לרוב בגלל הלחות באוויר במהלך היישום או משום שלא בוצעה הכנה מספיק טובה לפני הצביעה.
אם אתם משתמשים במוצרים שיוצרים שכבת הגנה על העץ (מוצרים שאינם נספגים וחודרים לעץ) על עץ עם רמת לחות גבוהה, הלחות תיצור לחץ מתוך העץ החוצה ודחוף את שכבת ההגנה ותגרום לה להתקלף.
בדרך כלל התופעה תופיע מהר יותר אם יישמתם את הצבע על עץ עם צבע ישן אשר לא נוקה לפני, כך שעדיין היה סיבי עץ מתים על פני השטח.
העץ מתכווץ ומתנפח, בהתאם לתכולת הלחות, וכתוצאה מכך מופיעים סדקים.
מוצרים בונדקס בנויים לעמוד כנגד תופעה זו, הם מתגמשים ואינם נסדקים במהלך כיווץ.
לדוגמא: האשוחית (עץ מחטני – רך) יכולה להתנפח עד 12% = לוח ברוחב של 10 ס"מ יכול להגיע לרוחב של 11 ס"מ.
מבחן ניר הדבק מיועד לבדוק 2 דברים:
1. לבדוק האם קיימים סיבי עץ מתים בעץ.
2. לבדוק האם הציפוי (שכבת ההגנה) נצמדת לעץ ואינה מתקלפת.
מומלץ להשתמש בנייר דבק שקוף באיכות גבוהה עם יכולת היצמדות טובה.
הצמידו את הסרט בחוזקה על פני השטח ותלשו, אם נדבקו אל הנייר סיבי עץ המשטח לא נוקה מספיר טוב לפני תחילת הטיפול.
יישום צבעים או מוצרי הגנה על משטחים אופקיים הוא כנראה אחד האתגרים הקשים ביותר.
הסיבה לכך היא ההשפעות הגדולות אליהן חשופים המשטחים האופקיים:
1. מזג האוויר
2. השחיקה הגבוהה מההליכה על העץ.
משטח אופקי חשוף ב-100%, כאשר ישנם גשמים, שלגים או שמש חזקה (קרני UV).
תלוי באיזה צד של קו המשווה אתם גרים, הכיוון לעבר מסלול השמש תמיד יהיה חשוף יותר.
בחצי הכדור הצפוני (כמו בישראל) עץ הפונה לדרום ולמערב חשוף הרבה יותר מאשר עץ הפונה לכיוון צפון ומזרח וההפך.
עובדה ידועה נוספת היא גם ש ככל שאתה קרוב יותר לקרקע חולית כל ההגנה על העץ תפוג מהר יותר. הדבר נגרם על ידי הרוח אשר נושאת את גרגירי החול באוויר ובכך פועלת כמו נייר שיוף.
כל סוגי העץ חשופים לסכנות הנובעות מקרני UV, קרני ה-UV מייבשות את העץ ואת ההגנה שלו ומזרזת את תוקפם של מוצרי ההגנה.
עץ תרמי הוא למעשה עץ שעבר טיפול בחום גבוה ואדים (Thermowood) אשר מספק לו אפקט הגנה ללא שימוש בכימיקלים. העץ מחומם במפעלי התעשייה לטמפרטורה של ℃200 מעלות צלזיוס (בכל חתך העץ). העץ מורכב משלושה רכיבים כימיים עיקריים: ליגנין (lignin), תאית (Cellulose) והמיצלולוז (Hemicellulose) כאשר הרכיב האחרון הוא זה שסופג הכי הרבה לחות.
לאחר הטיפול בחום העץ עובר שינוי כימי שהופך את העץ לפחות סופג לחות ולכן הוא נהיה עמיד יותר בפני פגעי מזג האוויר ומונע צמיחת פטריות וריקבון.
הטיפול בחום גורם לעץ להתכהות.
עץ מעובד בחום זקוק לטיפול רק בחומר משמר (Bondex Preserve) במידה ויש חשש להתקפות טרמיטים ומזיקים.
כאשר עץ לא מטופל נשאר בחוץ, הוא יותקף מהר מאוד על ידי חיידקים ומיקרו פטריות, שהם חלק מתהליך הפירוק הטבעי של העץ. בהתחלה זה לא יהיה גלוי לעין, אך העץ הופך נקבובי יותר ויותר ולכן סופג יותר מים. דבר זה יוצר תנאים מצוינים לצמיחה פטרייתית יותר.
עם הזמן ההתקפה הפטרייתית הופכת לגלויה בצורת שינוי לצבע כהה של כל משטח העץ או כתמים שחורים על פני השטח, הדומים ללכלוך רגיל. אם ברשותכם משטח עץ חיצוני, שנותר ללא טיפול במשך תקופה ארוכה יותר, יהיה חכם לחטא את המשטח ולנקות אותו , לפני החלת צביעה או טיפול של העץ.
תופעה זו יכולה להיגרם מ-2 סיבות:
1. במהלך היישום של מוצר על בסיס מים, יש אחוז הלחות היה גבוה, וזה יאריך את זמן הייבוש.
2. הגורם השני – והמורכב יותר – הוא זן העץ. מיני עץ מסוימים מכילים "שרף", שיש לו תגובה כימית עם החומר. תהליך זה יכול להאריך את זמן הייבוש. לרוב זה יקרה על עצים קשים (אקזוטיים) כמו טיק, אירוקו, איפאה וכו'.
הטבעות או הכתמים הלבנים נגרמים על ידי מים, או כאשר הלכה לא התקשתה לחלוטין.
בדרך כלל זה לוקח לפחות 3 שבועות. אנו ממליצים לא לנקות או להשתמש/לשפוך מים על הרצפה בשבוע הראשון שלאחר היישום.
יש מגוון רחב של אותות וסימנים המעידים על פגיעה בעץ, כולל חורים, נסורת, רעשים המגיעים מתוך העץ, חרקים מתים שנמצאו ליד חלונות וכו'. גם סוג החרקים וגם סוג הנזק שנוצר שימושיים לנו על מנת לדעת כיצד עלינו לטפל בבעיה.
- תולעי עץ גדולות – מותירות בעץ חורים עגולים בקוטר של 5 עד 10 מ"מ.
רעש עמום שנשמע בעת דפיקות על עץ יכול להיות סימן נוסף להתקפה.
ה"מנהרות" שלהן יחסית קרובות לפני השטח ולכן אם התולעי העץ נמצאות בפנים, אפשר יהיה לשמוע את הרעש שהן עושות בזמן אכילת העץ.
אורכם של תולעי העץ הבוגרות הוא 13 עד 30 מ"מ וצבעם בהיר. - תולעי עץ קטנות – יוצרות חורים רבים יותר מאשר הגדולות ובקוטר של 1 עד 3 מ"מ.
למנהרות שלהם יש צורה לא סדירה ומכילות אבק וצואה.
אורכם של תולעי העץ יהיה 4 עד 5 מ"מ וצבעם לבן. - עשים – יוצרים חורים דומים לאלה שיוצרים תולעי העץ הקטנות (קוטר של כ- 1.6 מ"מ).
המנהרות שלהם עוקבות בעיקר אחר הסיבים והזחלים לבנים ואורכם 4 עד 6 מ"מ. - טרמיטים – תוקפים עצים מחטניים ולא מחטניים ואף חומרים אחרים כמו טקסטיל, נייר ואף פלסטיק. טרמיטים יוצרים חללים פנימיים ומותירים נשל (קליפה חיצונית) שלמה בעובי של 1 עד 2 מ"מ. האם אינם עושים רעשים ואורכם הוא 4 עד 6 מ"מ.
תחילה יש להסיר את הגריז, השמן, הלכלוך וכדו' בעזרת חומרי ניקוי מתאימים לרצפת עץ.
שאריות סיד וסבון ניתן להסיר באמצעות חומצה אצטית 32% מדולל במים ביחס 1:3 ולאחר מכן לשטוף במים נקיים. אחרי השטיפה יש לשייף את פני השטח עם נייר זכוכית עדין (גרעין 120-180) ולהסיר את האבק הנוצר. על המשטח להיות נקי, יבש ומוצק. רצפות עם שכבות לכה ישנות או שעברו פוליש עם ווקס (שעווה) מחויבות לעבור ליטוש עד להגעה לשכבה לא מטופלת.
בעת הרכבה של עץ קשה, זה חשוב במיוחד לקדוח מראש חורים לברגים כאשר משתמשים בברגים עמידים בפני קורוזיה, אשר מוברגים בקלות מדי וכתוצאה מכך ראשי הברגים נושרים.
אנו ממליצים למקם את הברגים לפחות 50 מ"מ מקצה העץ על מנת למנוע סדקים ופיצולים.
- בהתאם לרמת הפגיעה בעץ לאחר התפשטות המזיקים, בנוסף לשיוף ייתכן שיהיה צורך לניסור החלקים הפגועים ולהחלפתם בעץ בריא
- דילול החומר המיועד להגנה וריפוי בדרך כלל יהיה מרוכז יותר בעת שימוש על עץ פגוע מאשר שימוש להגנה בפני פגיעה עתידית. יש לעקוב תמיד אחר הוראות היצרן המופיעות על האריזה.
- לקורות שגודלם עולה על 10X10 ס"מ, נקבו חורים בקוטר של 8-10 מ"מ בעומק של 2/3 מרוחב העץ מלמעלה למטה. מלאו את החורים שיצרתם עד לרוויה.
ניתן גם למלא את החורים שייצרו הטרמיטים (1 כל 3 ס"מ). - לאחר סיום הטיפול יש למלא חורים וסדקים באמצעות שפכטל.
סוגי עץ מסוימים מכילים רכיבים מסיסים במים או טאנין אשר עלולים לגרום לשינוי צבע העץ כאשר הם באים במגע עם מים. אם למשל מטפלים בעץ טיק או עץ אלון עם צבעי אטום על בסיס מים המים מהצבע ימיסו את הפיגמנטים בעץ ויגרמו לשינוי צבע על פני השטח.
אנו ממליצים לנקות את משטח העץ לפחות פעם בשנה עם חומר ניקוי מתאים.
במידה וישנו צבע מתקלף או סדוק (ראה "מבחן נייר הדבק"), תצטרכו ללטש את האזור המתקלף, לנקות עם חומר מתאים ולאחר מכן למרוח שכבת תחזוקה.
אם השתמש מוצר המכיל ווקס, ניתן יהיה למרוח עליו ווקס בלבד – לא ניתן להשתמש בשכבות עליונות אחרות.
זמני ייבוש
מוצרים מבוססי ממס (סולבנט) מתייבשים באמצעות תהליך כימי, וללחות האוויר אין השפעה על זמני הייבוש. עם זאת, זמן הייבוש יושפע משינויים בטמפרטורה. ככל שהטמפרטורה תהיה גבוהה יותר – כך הייבוש מהיר יותר.
שימו לב שאם חומרים על בסיס סולבנט מתייבשים מהר מדי, התוצאה עלולה להיות לא אחידה ובעלת כתמים על פני השטח.
מוצרים על בסיס מים מתייבשים באמצעות אידוי המים מן החומר.
ככל שהטמפרטורה גבוהה יותר – כך הייבוש מהיר יותר. ללחות הסביבה יש השפעה מכרעת על הייבוש, ככל שהלחות גבוה יותר – כך למים יהיה יותר קשה להתאדות וזה יגרום לשכבה עליונה לא מושלמת.
בעת צביעה או יישום חומרי הגנה לעץ בסביבה לחה הלחות עלולה להילכד בתוך העץ והחומר לא יוכל לחדור כמו שצריך אל תוך העץ, אלא יישאר על גבי פני השטח ובסופו של דבר זה עלול להוביל להתכלות העץ לריקבון וקילוף הצבע.
ניקוי
על מנת שהחומר יידבק או יחדור ביעילות לעץ, חיוני שהמשטח יהיה נקי, מוצק וללא סיבי עץ מתקלפים.
כאשר הלכה התקשתה לחלוטין. בדרך כלל 3 שבועות לאחר היישום.
כאשר מיישמים חומרים על משטחים שלא בוצע בהם טיפול מכין (ניקוי), קיים סיכון שהחומר לא ייצמד או יחדור כמו צריך אל העץ ובעקבות זאת יתקלף במהרה.
לא מספיק רק להבריש את המשטח ולנקות מפני אבק, קורי עכביש וכו', עליכם לנקות ביסודיות ולהסיר את כל סוגי הכתמים עד שתהיו בטוחים לחלוטין שהמשטח נקי.
גם בעת יישום על עץ חדש שקיים סיכון מפיתוח פטריות ועובש עקב אחסון לא נכון.
ככלל, ניתן לומר שמוצרים על בסיס מים נדבקים ע"י היצמדות לפני השטח. לכן, מוצרים על בסיס מים הם יותר רגישים מבחינת מידת הניקיון של המשטח ועל המשטח להיות נקי ככל האפשר. למוצרים על בסיס טרפנטין יש יכולות חדירה טובות יותר ולכן מוצרים אלה יכולים להיצמד בקלות רבה יותר למשטחים מעט מלוכלכים.
סוג החומר
כן, עם זאת, חשוב ביוצר שהשכבות הישנות יהיו יבשות לחלוטין. במידה ואינן יבשות, השכבות עלולות לפעול אחת נגד השנייה ולגרום למשטח להיסדק.
טכנולוגיית “Long Effect” – שחרור איטי פועלת רק בזמן שקיימת לחות גבוהה בעץ ומונעת את צמיחת הפטריות והעובש. המשמעות היא שהמרכיבים הפעילים משפיעים רק כאשר יש צורך בכך. כאשר העץ מותקף בצמיחת עובש, הלחות בעץ עולה במידה ניכרת.
בעת שימוש במוצרים על בסיס מים, תמיד יש נטייה להגדיל את שטח הכיסוי, כלומר ליישם פחות חומר על שטח גדול יותר מהמתוכנן (יותר מ"ר לליטר מהוראות הייצרן) ובכך להפחית את העמידות.
לכן חשוב לנסות ליישם שכבות עשירות לפי ההוראות המפורטות בגיליון הנתונים של הייצרן.
בדרך כלל, לא תחוו את הבעיות הללו עם מוצרים מבוססי סולבנט (ממס), מכיוון שהחיכוך גבוה יותר מאשר במוצרים מבוססי מים ולכן מיישמים שכבות נדיבות יותר.
כאשר משתמשים במוצר שקוף, יותר קרני השמש יחדרו את הגוון השקוף ויגיעו אל בסיס ולכן שימוש במוצר חצי שקוף או אטום יפחיתו בצורה משמעותית את רמת הפגיעה מקרני השמש.
ככל שיותר פיגמנטים, כך הגנה טובה יותר.
קיימים מוצרי הגנה מעץ שקופים/חסרי צבע, אך העמידות שלהם נמוכה משמעותית בהשוואה למוצרים המכילים פיגמנטים (צבע). על מנת לפצות על הפיגמנטים ה'חסרים', משתמשים בחומרים אנטי-UV (כמו בקרם הגנה), אבל הם הרבה פחות יעילים וגם יקרים מאוד.
במידה וברצונכם ליישם חומרים בגוון שקוף עליכם ליישם לפחות 3 שכבות.
PPG איננה ממליצה על שימוש במוצרים המכילים קוטלי פטריות לשימוש פנימי אלא אם יש נסיבות מיוחדת שקיבלו אישור מיוחד.
מוצרים לשימור עץ עשויים מחומרים פעילים, תוספים וממיסים. לחומרים הפעילים יש תכונות קוטלי פטריות ו/או קוטלי חרקים. הם נקשרים לעץ באמצעות מקבעים. וחודרים אל פנים העץ דרך הממס, שפועל ככלי עזר. תכונותיהם העיקריות כוללות: פעולה יעילה נגד חומרים מזיקים, ועמידות מתמשכת להגנה ארוכת טווח. חומר השימור זניח לעומת מערכות הגנה על העץ. עם זאת, אם תשתמשו בחומר משמר תשימו לב להצמדה משופרת של השכבה העליונה, הפחתת ספיגת הלחות והגנה ביולוגית על העץ. בדרך כלל, תצטרכו למרוח חומר משמר רק על עצים רכים (אשוח, אורן, אשוח) ולא על עצים קשים (מהגוני, טיק וכו') בזכות ההגנה הטבעית שלהם.
חומרים משמרים על עץ חדש
אין להשאיר עץ חדש ולא מטופל ללא טיפול. העץ מטבעו מתחיל להינזק מהרגע שיצא החוצה.
עץ חדש עלול להיות נגוע בעובש, שאינו גלוי לעין בלתי מזוינת. אם יש לכם ספק, נקו את העץ עם חומר ניקוי מתאים לפני יישום הטיפול.
חומרים משמרים על עץ שעבר טיפול
אם השכבה העליונה בעץ אינה נראית כראוי ועם סימני בלאי והתקלפות, זה הזמן לתת לעץ טיפול חדש. בדקו את העץ לפני הטיפול:
- עץ רקוב יש לחדש.
- אזורים אשר עלולים לאגור וללכוד מים יש לתקן על ידי הובלת המים מהעת החוצה.
- עובש וכתמים יש להסיר בעזרת חומר ניקוי.
חומרים משמרים על עץ שהותקף בידי מזיקים
הסירו את כל השכבות הקודמות כגון צבע, ציפויים ולכה. הסירו או את כל החלקים שנרקבו. חלקים במצב גרוע יש להחליף. יש ליישם על כל המשטח 2 שכבות חומר או להטביע את העץ בחומר המשמר למשך מספר דקות. טפלו בכל החלקים שנמצאים במגע עם עצים אחר, או בחיבורים עם קירות.
תלוי באקלים: מוצרים על בסיס מים וסולבנט.
לכל אחד יש את היתרונות והחסרונות שלו.
באופן כללי ניתן לומר שככל שיש יותר פיגמנטים במוצר, כך ההגנה שלו והעמידות שלו יהיו טובים יותר.
מוצר/חומר שקוף ישקף את קרני השמש הן מהעץ שמתחתיו והן מהפיגמנטים, כי הציפוי שקוף.
כאשר מורחים מוצר אטום, האור משתקף רק בפיגמנטים במוצר. מטרתו של מוצר שקוף היא להשאיר את סיבי העץ גלויים.
כאשר אתם מנסים להעריך האם הטיפול המיושם הוא על בסיס מים או על בסיס סולבנט, מרחו מעט טרפנטין, אם הציפוי מתמוסס, המשטח טופל במוצר על בסיס מים. אם הציפוי אינו מתמוסס, סביר להניח שהמשטח טופל במוצר מבוסס סולבנט.
לא. אם תמרחו חומר על משטח שעבר טיפול בשמן פשתן, השכבה העליונה החדשה תבעבע. שמן פשתן אינו עובד טוב עם חומרי עץ מודרניים – זה תקף גם למוצרי הגנה על עץ על בסיס מים וגם על בסיס סולבנט. אם ברצונכם ליישם חומרים על משטח אשר טופל בעבר בשמן פשתן, עליכם להסיר תחילה את שכבת שמן הפשתן בתוספת מילימטר נוסף. זה חשוב ביותר על מנת להגיע לתוצאה טובה.
חומרים משמרים לעץ מכילים קוטלי פטריות וקוטלי חרקים להגנה מרבית. המאפיין העיקרי של חומר משמר הוא שהוא חודר לעומק העץ כדי למנוע התקפות פטרייתיות וחרקים כאחד. לחומר יש לא רק תכונות מניעה, אלא גם יכולים לרפא אזורים שכבר נגועים.
ניתן לחלק את מוצרי הגנת העץ לשתי קטגוריות: שקוף ואטום.
הצבעים השקופים והפיגמנטים (חצי-שקופים) הם ציפויים שקופים, אליהם מוסיפים פיגמנטים בלתי מסיסים.
הם יוצרים ציפוי שקוף עם גוון צבעוני, שדרכו נראה את סיבי העץ הבסיסי.
הגנת עץ אטומה מכסה את גל הציפויים – והעץ הבסיסי אינו נראה עוד.
רוב מוצרי ההגנה לעץ של PPG מכילים קוטלי פטריות, המציעים הגנה על פני השטח מפני פטריות ועובש.
לכה היא שכבה או ציפוי שקופה וקשיחה. היא לא צבע… לכה משמשת בעיקר כגימור עץ, כאשר – צבוע או לא – הגוונים והסיבים הייחודיים בעץ נועדו להיות גלויים.
גימורי לכה הם מבריקים באופן טבעי, אך זמינים גם בתור בגימורים חצי מבריק ומט.
בדרך כלל משתמשים בשמנים לדקים מעץ ולריהוט גן.
ההבדל בין שמנים לחומרי הגנה על עץ הוא שהשמן לא יוצר שכבת ציפוי על המשטח המטופל, אלא חודר לתוך העץ. חומרים שיוצרים שכבות ציפוי הם פחות גמישים ונוטים להיסדק ולהישרט.
מוצרי החוץ של PPG מכילים קוטלי פטריות להגנה מיטבית על העץ החיצוני מפני עובש ופטריות.
מכיוון שמרכיבים אלו הם ממקור כימי, איננו ממליצים על שימוש בתוך הבית.
הכנה
כן, אין בעיה ליישם הגנת עץ ללא טיפול מקדים. כמובן שהעץ לא יהיה מוגן מפני ריקבון, טרמיטים, תולעים הורסות עץ או כתמים כחולים, אלא אם מדובר על עץ ספוג בלחץ, ספוג בוואקום או בעץ טרמי.
תלוי אם הדק חדש או ישן:
במידה והוא חדש – לא.
במידה והוא ישן – כן.
על דק עץ ישן יהיו סיבי עץ מתים על פני השטח ולכן כדאי ללטש אותו עד שהעץ שוב יראה נקי, אחיד ומוצק על מנת שהשמן / הצבע יחדרו כמו שצריך אל העץ.
כן. ישנן שתי סיבות לליטוש המשטח:
- כדי ששכבות הלכה יידבקו יותר טוב אל המשטח.
- כדי להסיר אבק ולכלוך מרצפות שטופלו בעבר.
כדי להחליק בעדינות עץ רך שלא עבר טיפול – גרעין 100-120
כדי להסיר שכבות ישנות ולהגיע לעץ הגולמי – גרעין 60-80
אם לא תלטשו ביסודיות, ייתכן שתראו שלשכבות הצבע אין הידבקות טובה למשטח.
כאשר אתם מלטשים, אתם מגרדים מעט את המשטח, מה שמשפר את ההדבקה של החומרים שאתם מיישמים. בנוסף אתם מסירים סיבי עץ מתים מהמשטח, כך שאתם מקבלים משטח חלק ונקי ליישום חומרי הגנה לעץ. זכרו – אל תשתמש בגרעינים עדינים מדי, כלומר נייר לטש (נייר זכוכית) עם גרעין מעל 220 אינו שימושי עבור המוצרים שלנו.
יישום
לא. אנו לא ממליצים ליישם באור שמש ישיר. במידה ותמרחו את הצבע או חומר ההגנה באור שמש ישיר, עלולים להיווצר פסים באזורים בהם החומר התייבש מהר יותר לעומת אזורים אחרים. שימו לב שתופעה זו חלה רק על צבעים אטומים / חצי שקופים / שקופים ולא על שמני עץ.
לא. אם תיישמו חומרי הגנה על בסיס מים בזמן שיורד גשם החומר "יטפטף", מכיוון שהמוצר מסיס במים. יתר על כן, הלחות נעשית גבוהה יותר, ואז זמן הייבוש מתארך.
התוצאה הסופית של המריחה עשויה להיות משטח דהוי עם כתמים ומרקם לא אחיד.
אם תמרחו מוצר המבוסס על סולבנטים כאשר יורד גשם זה לא "יטפטף", אבל ייתכן שתראו משטח מט ומנוקד כתוצאה מכך.
באופן כללי, מוצרים על בסיס מים רגישים יותר ממוצרים על בסיס סולבנט, ולכן יש שוני בטמפרטורות.
זה נגרם על ידי תהליכי הייבוש השונים. מוצרים על בסיס מים מתייבשים משום שהמים מתאדים.
אם הטמפרטורה תהיה גבוהה מאוד, המוצר יתייבש מהר מדי ויהיו סימני מברשת גלויים על פני השטח.
מוצרים מבוססי סולבנט מתייבשים בתהליך כימי – ככל שהטמפרטורה גבוהה יותר, כך הייבוש מהיר יותר ולהיפך. בדרך כלל אנו ממליצים על טמפרטורה בין 10°-25° נעלות צלזיוס במהלך היישום והייבוש.
כן. כאשר העץ נחשף לקרני UV, במשך שבועיים בלבד, יש – בתיאוריה – ללטש לפני יישום הגנת העץ.
הסיבה היא שכריכת העץ (Lignin), ניזוקה על ידי קרני UV.
ניתן לראות זאת בדרך כלל כאשר העץ משנה את צבעו (צבע מאפיר/בהיר יותר).
קשה ביותר ליישם צבע / חומרי הגנה שקופים או חצי שקופים באמצעות ריסוס, יש לשמור על מרחק קבוע אחרת ייגרמו הבדלי צבע בגוון או חפיפה של שכבות בהתאם למוצר / ייבוש. כאשר מרססים, יש לדלל את המוצר ב-20%. בדרך כלל תזדקקו לזרבובית עדינה יותר עבור מוצרים על בסיס סולבנט מאשר על בסיס מים.
תלוי במוצר. בדרך כלל, למוצרים על בסיס סולבנט יש זמן פתיחה ארוך יותר, כלומר ניתן לעבוד עם המוצר במשך זמן רב יותר, לפני שהוא מתחיל להתייבש.
מצד שני, למוצרים על בסיס מים יש זמן פתיחה קצר יותר, כך שלא ניתן לעבוד עם המוצרים הללו הרבה זמן, לפני שהם מתחילים להתייבש.
כן. ניתן ליישם צבעים אטומים באמצעות רולר. עם זאת, שימו לב שהרולר ישאיר על העץ את סימני הרולר – במיוחד על עץ מהוקצע ומשטחים שעברו טיפול בעבר.
בדרך כלל, מברשות רחבות מתאימות למשטחים גדולים, אך מברשות עגולות הן המתאימות ביותר כאשר אנו רוצים ליישם מוצרים על בסיס סולבנט.
המשטח עלול להיסדק, מכיוון ששתי השכבות פועלות זו כנגד זו בתקופת הייבוש בגלל השינויים במתח של השכבות.
גוונים
כאשר משתמשים במוצר חצי שקוף, ניתן לראות את סיבי העץ והמבנה שמתחתיו (הפאטינה הטבעית).
משום שעץ הוא חומר טבעי, פני השטח של העץ לעולם לא יהיו אחידים ותמיד יהיו הבדלים נראים לעין בצבע.
סיבה נוספת יכולה להיות היא חפיפה, כשחוזרים ומיישמים שכבות צבע על אזורים שכבר נצבעו.
ככל שהמוצר מתייבש מהר יותר, כך תוכלו לטפל בכל פעם בפחות משטח במידה ואתם רוצים להימנע מחפיפה.
שונות
מיני עצים מסוימים מכילים כמויות גדולות של מים בתוכם במיוחד עצים רכים (כולל ארז אדום מערבי), ואנו תמיד ממליצים על מסמרים וברגים עמידים בפני קורוזיה.
ניתן להשתמש בשניהם, אבל הם צריכים להיות עמידים בפני קורוזיה כדי למנוע חלודה ושינוי צבע המתכת.
גן
רצוי שלא. רוב צבעי העץ בונדקס מכילים קוטלי פטריות, שאינם מומלצים לשימוש ליד אוכל ושתייה על שולחן גינה.
כן. תמיד. במידה וזהו דק חדש ניקוי ימנע התקפות והיווצרות של עובש.
במידה והדק עבר טיפול בעבר, יש לנקות אותו לפני מריחת שכבה חדשה של שמן דק. אם לא, השמן לא יחדור מספיק עמוק לתוך פני השטח.
כן. כלור יטשטש את צבע העץ ותצטרכו לתחזק אותו באופן קבוע.
שטח כיסוי
תופעה זו יכולה להיגרם עקב עץ יבש ושחוק מאוד. במקרה זה, בדרך כלל תשתמשו ביותר חומר עבור הציפוי הראשון, מכיוון שבשכבה הראשונה העץ יספוג יותר חומר.
עמידות
תלוי במוצר הנבחר. ככל שקיימת שכבת ציפוי דקה יותר וישנם פחות פיגמנטים על פני השטח, כך העמידות תהיה קצרה יותר.
ככלל, למוצרים אטומים יש את העמידות הארוכה ביותר בזכות כמות הפיגמנטים שבתוכם.
לבניית העץ יש גם חלק חיוני לעמידות, ומי הגשמים חייבים להיות מסוגלים לנזק את המים כמו שצרים מבלי לגרום להם להיאגר.
גורמים רבים משחקים חלק בעמידות ההגנה על העץ: מזג אוויר, יישום ואיכות העץ. עץ הוא חומר אורגני עם וריאציות רבות הן במבנה והן במראה.
באופן כללי, רוב הבעיות קשורות לבנייה ואופן ניקוז המים שלא כראוי.
במידה ויש מרווחי זמן ארוכים מדי בין טיפול לטיפול וההגנה של העץ החלה להתקלף, העץ שלך יהיה "פתוח" לחלוטין ולכן אינו מוגן. זה אומר שהעץ הרבה יותר חשוף לרוח ולפגעי מזג האוויר ולכן ייפגע הרבה יותר מהר.
לחות תחדור לתוך סדקים, ותיצור תנאים מושלמים לריקבון ועובש. במידה ויש לחות בסדקים והטמפרטורה נמוכה מ-0 מעלות צלזיוס, סיבי העץ ייהרסו, והעץ יסבול מהתפרקות נוספת.
מוצרי הגנת העץ של Bondex בעלי יותר מ-120 שנות ניסיון בתחום הגנת העץ.
עלון שאלות נפוצות זה נוצרות בתקווה שהוא יעזור לכם לענות על כמה מהשאלות הרבות שעומדות בפניכם לפני, במהלך ואחרי כל פרויקט בטיפול העץ שלכם.
צביעה והגנת העץ היא הרבה יותר מורכבת מאשר צביעת הקירות הביתיות שלכם.
צבעי פנים הם בדרך כלל לעיצוב בלבד, בעוד שמוצרי צביעה והגנה על העץ מציעים – כפי שהשם מעיד – הגנה על העץ שלך.
ללא מוצרי טיפוח העץ, העץ שלך יינזק ויירקב עקב קרני שמש UV, רוח, לחות, גשם וכו'.
זכרו גם שעץ הוא חומר טבעי, ושני לוחות עץ לא יהיו זהים אחד לשני, אז כשמשתמשים בצבע עץ חצי שקוף – זכרו שלעולם לא תקבלו מראה אחיד של 100% – אבל אנחנו חושבים שזה רק חלק מהקסם של שימוש בעץ.
אנחנו יודעים שהטיפול בעץ שלך אולי נראית משימה מפרכת – אך זה כל כך שווה את המאמץ. על ידי טיפול נכון בעץ שלך, תוכלו ליהנות ממנו לאורך שנים רבות!